Smaki

dodane przez: Marta

Data dodania: 12.06.2017

Uwielbiamy sałatki. Przeróżne. Są lekkie, pożywne i zdrowe. Dominują na naszym stole w domu. Od jakiegoś czasu królują też w naszym menu na wynos, bo znaleźliśmy na nie sposób. Pakujemy je do słoika.

Wszyscy amatorzy zdrowego jedzenia wiedzą, że sałatki - szczególnie te z sałatą, szpinakiem czy innym zielonym cudem - smakują najlepiej jak są robione na świeżo. Zielone liście szybko tracą bowiem swoją chrupkość i świeżość zaledwie kilka chwil po zalaniu je dressingiem. Niestety. Przekonaliśmy się o tym juz kilka razy jak np. po kolacji albo rodzinnej imprezie została sałatka i schowaliśmy ją do lodówki "na jutro". Następnego dnia niestety nie było z niej korzyści. Warzywa puściły sok, który w połączeniu z dressingiem zrobił z sałaty twór o nieprzyjemnej konsystencji przypominającej wodorosty.

campingfeeling

Szybką sałatkę często przyrządzaliśmy sobie też na lunch do pracy na następny dzień albo na wyjazd. Jednak aby uniknąć kulinarnego rozczarowania sos zawsze pakowaliśmy do osobnego pudełka. Tak, aby warzywa polać nim dopiero przed samym spożyciem. To rozwiązanie sprawdzało się średnio, bo:

a) zawsze to były dwa pojemniki - a nie jeden - które trzeba było pakować (Damska torebka wbrew pozorom nie jest bez dna)

b) zdarzało się, że pojemnik z sosem był źle zamknięty i sos się wylał (Damska torebka z sosem w środku skutecznie zepsuje dzień każdej kobiecie!)

 

No, ale w końcu trafiliśmy na pomysł, który idealnie wpasował się w nasze potrzeby - sałatkę pakuje się do słoika. Prosty i szybki sposób, który jest odpowiedzią na wszystkie nasze wcześniejsze bolączki.

Salatka

 

Szybka sałatka w słoiku - kilka prostych zasad

 

Do słoika lub weka możecie spakować absolutnie każdą sałatkę: od tradycyjnej jarzynowej, po niemiecką - ziemniaczaną, z makaronem czy na bazie zieleniny. Prawda jest jednak taka, że ten sposób najwięcej korzyści niesie dla sałatek ze świeżych warzyw z dressingiem. Dlaczego? Kluczem do sukcesu jest kolejność układania warstw w słoiku. Główna zasada jest następująca:

 

  • zaczynamy od sosu/dressingu
  • potem ciężkie i mokre składniki jak np. pomidor
  • w następnej kolejności: lekkie, suche składniki jak np. nasiona słonecznika, suszona żurawina  etc.
  • na samym końcu (czyli na wierzchu słoika) dajemy zielone liście, czyli sałatę, rukolę, szpinak etc.

Sos i składniki mokre są w naturalny sposób oddzielone od zieleniny, dzięki czemu liście nie tracą swojej sprężystości i chrupkości. Nawet po kilku godzinach od przyrządzenia.

Są jednak dwa warunki sukcesu:

 

  • słoik jest przechowywany i transportowany w pionowej pozycji. Nie dopuszczajmy do wymieszania się składników zbyt wcześnie
  • nie upychamy składników do słoika, nie pakujemy zbyt dużo. Szczególnie ostatnia warstwa, czyli zielone liście, jest delikatna i wrażliwa na ucisk. Jak słoik nie jest w stanie pomieścić wszystkich składników, to polecam przygotowanie dwóch porcji. Będzie bezpieczniej.

 

Korzyści z opcji słoikowej?

 

Jest ich wiele. Po pierwsze pozwala ona na przygotowanie sałatki dzień wcześniej bez ryzyka, że straci ona na swojej chrupkości i smaku. Pod względem transportu też same plusy: ograniczamy się tylko do jednego pojemnikaunikamy ryzyka wylania się sosu czy wysypania składników, bo słoiki z reguły mają pewniejszy system zamykania niż plastikowe pudełka. Z ekologicznego punktu widzenia też plus, bo używamy szklanego pojemnika, a nie takiego ze sztucznego tworzywa. No i - last but not least - taka sałatka ładnie się prezentuje. To pewnie atut dla wszystkich tych, którzy jedzą też oczami.

 Kompilacja 2

Jeszcze jedno - korzyścią takiego pakowania sałatki jest również jej sposób konsumpcji. Są dwa. Jeśli w słoiku jest wystarczająco dużo miejsca to energicznymi ruchami (jak shaker'em do drinków) miesza się składniki i można sałatkę jeść bezpośrednio ze słoika. Druga opcja to wysypanie wszystkiego na talerz.

Wcześniejsze ułożenie warstw w słoiku sprawia, że sałatka sama nam się układa w odpowiedniej kolejności: delikatne liście na dole, potem suche i mokre składniki, wszystko zwieńczone dressingiem. Taka mała rzecz, a cieszy :)

 

Okey, a teraz do dzieła

 

Poniżej przedstawiamy jedną z naszych standardowych opcji. Z czasem podrzucimy Wam jeszcze inne nasze sprawdzone przepisy. Zachęcamy Was jednak do eksperymentowania. Ile osób, tyle pomysłów na ciekawe sałatki. Trzymajcie się tylko magicznych zasad pakowania i zabierajcie swoje smakowite wynalazki w drogę. Szczególnie w długiej trasie docenicie wyższość domowej sałatki nad smakiem burgera z sieciówki:)

 

Sałatka z serem feta, suszonymi pomidorami i kaparami

 

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • pół opakowania sera feta
  • garść kaparów
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nasion słonecznika
  • garść nasion dyni

 Salad skladniki


Dressing:

 

  • 1 łyżeczka miodu
  • po 1 łyżeczce musztardy: dijon, z gorczycą i stołowej
  • sok z połowy cytryny (uwaga na pestki!)
  • 4 łyżki oliwa z oliwek
  • zioła jak np. estragon, oregano czy bazyli - według uznania


Sposób przyrządzenia?

 

Dziecinnie prosty. Zaczynamy od dressingu. Składniki porządnie mieszamy, aby stworzyły sos o jednorodnej konsystencji i wlewamy go do słoika. Potem układamy warstwy sałatki zgodnie ze sztuką sałatki słoikowej, czyli zaczynamy od ciężki i mokrych składników jak np. pomidorów, a kończymy na zielonych liściach sałaty.

Salad to go


Gotowe! Teraz nic tylko ruszać:

a) do pracy (smutne, ale prawdziwe!) albo

b) na camping (preferowana wersja :))

 


Smacznego.

Spodobał Ci się ten artykuł?
Podziel się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!

Podobał Ci się ten wpis?

Dołącz do nas, a jako pierwszy otrzymasz powiadomienia o nowych wpisach, ale też darmowe i wyjątkowe materiały. Zapisz się i dołącz do fanów wolności podróżowania.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Camping to nie tylko namiot czy przyczepa. To już dawno nie śpiwór i menażka. Camping to wolność, bliskość natury i aktywny styl życia. Camping to życiowa ciekawość, to otwartość na ludzi i świat, to gotowość na przygody. Hello life! Hello Camping! Welcome to our world!

Koncept narodził się w naszych głowach ©, a technologicznie obsługuje Empressia

Polub nasz fanpage